Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde Bolca Hindi ve Çin’den gelen uzman heyetin katılımıyla “Bitki Biyoteknolojisi: Kurtüzümü Projesi” isimli çalıştay 16 Şubat 2012 tarihinde gerçekleştirildi.
Çin Halk Cumhuriyeti Ningxia Üniversitesi’nden gelen uzman heyet ve Bolca Hindi İşletme Müdürü Sacit Demirel program öncesinde Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun’u makamında ziyaret etti. Ziyaretin sonunda gelen konuklara plaket takdim edildi.
AİBÜ İzzet Baysal Kültür Merkezi Pembe salonda gerçekleşen çalıştayın açılışına Bolu vali yardımcısı Ayhan Kart, Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahsin Akduman ve Kredi ve Yurtlar Kurumu Bölge Müdürü Şerafettin Çilkara katıldı. Programın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun, proje yöneticisi Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ekrem Gürel’e teşekkür ederek, “Bu proje hem uluslararası hem de sanayi-üniversite işbirliği için önemli bir örnek teşkil etmektedir. İmzalanan 3 yıllık protokol ile Çin’den gelen kurul ve Bolca Hindi Bolu Kalite Yem ve Sanayi A.Ş. ile işbirliği içerisinde önemli gelişmelere şahit olacağız. Herkese katılımları için teşekkür ediyorum. Ayrıca bu çalışmaların ötürü Şerafettin Erbayram’ı tebrik ediyor, devamını diliyorum” dedi.
Bolca Hindi adına programa katılan işletme Müdürü Sacit Demirel de tüm konuklara teşekkürlerini sunarak başladığı konuşmasında şirketin kurulmasından, yaptığı işlerden ve kurtüzümü projesinin gelişiminden bahsetti.
Sacit Demirel’in ardından kurtüzümü hakkında bir sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Ekrem Gürel, geçtiğimiz yıl içerisinde gittiği Çin’deki kurtüzümü üretim tesislerine ve piyasasına ilişkin izlenimlerini paylaştı.
Gürel’in konuşmasının ardından Çin Ningxia Üniversitesi Tarım ve Orman Akademisi Bilim ve Teknoloji Bölümü başkan yardımcısı Liu Wei, kurtüzümünün tarımsal ve diğer özelliklerini anlattı.
Daha sonra söz alan Ningxia Üniversitesi’nden Tarım ve Orman Akademisi Uluslararası İşbirliği Bölümü Başkanı Rui Jianhua da Bolu’ya gelmekten duydukları memnuniyeti dile getirerek bu iş birliğinin kendileri için büyük önem taşıdığını belirtti.
Çin Ningxia üniversitesinden gelen ekibin arasında Gelişme ve Planlama Bölümü Başkanı Chen Guoshun, Çölleşme Kontrol Enstitüsü yöneticisi Jiang Qi ve Sun Quan yer aldı.