Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) görev yapan akademik ve idari personele, ilgili mevzuat gereği verilen eğitimler sürüyor. Bu kapsamda Bolu Valiliği’ne bağlı İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından üniversitemiz personeline kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer tehlikelere karşı ne gibi tedbirler alabilecekleri konusunda eğitim verildi.

Kimyasal ve biyolojik saldırılar karşısında neler yapılabileceği hakkında bilgi veren AFAD Arama Kurtarma Teknisyeni Recep Elmas, kimyasal saldırı anında maske ve eldiven gibi koruyucu teçhizat kullanılmasını, bu malzemelerin olmadığı durumlarda ise cilde bolca yağlı krem sürülmesi, pudra ve un gibi maddeler serpiştirilmesi gerektiğini söyledi. Vücudun açık yerlerinin örtülmesi gerektiğine dikkati çeken Elmas, “Kimyasal saldırı sırasında yağmurluğunuz varsa giyin yoksa geçirgenliği az olan muşamba, naylon örtü veya büyük çöp poşeti örterek kendinizi koruyun. Bulaşık eldiveni giyin, ıslak bir havlu ile ağzınızı ve burnunuzu kapatarak soluk alıp verin.” dedi.

‘Kimyasal Maddeye Maruz Kalan Kişiye Suni Teneffüs Yapılmamalı’

Kimyasal maddeye maruz kalan kişilere yapılacak ilk yardım ile ilgili de bilgi veren Elmas, “Kalple ilgili ilk yardım hemen yapılmalı ama kesinlikle suni teneffüs yapılmamalı, kişi konuşturulmamalı, rahat ve sıcak tutulmalı, yürütülmemeli ve giysileri gevşetilmelidir. Kişinin elbiseleri çıkarılmalı, gözleri bol su ile yıkanmalı ve derhal hastaneye götürülmelidir.” diye konuştu.

Radyasyondan korunma yolları ile nükleer saldırılar karşısında yapılabilecekler hakkında bilgi veren AFAD Arama Kurtarma Teknisyeni Cem Sezgin ise, radyasyonun etkilerinden korunmak için yapılacakları sıralayarak olay yerinden hızla uzaklaşmak gerektiğini anlattı. Sezgin, nükleer saldırı karşısında ise saldırının ilk dakikalarında gözlerimizi ellerimizle kapatıp yere yatmamız ve üzerimizi etraftaki bir şeyle örtmemiz gerektiğini söyledi.

‘Önlemlerin Çoğu Aslında Kişiseldir’

AFAD Müdahale Şube Sorumlusu Kürşat Bozkurt ise bir soru üzerine yaptığı açıklamada, vatandaşların üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğinin altını çizerek, “Aslında tüm afetlere hazırız diyecek durumda değiliz maalesef ama bu Dünya’da da böyle.  Her zaman bize Amerika’dan Japonya’dan örnek verilir. Japonya’da bir afet 2 afeti daha tetikledi. Yani en hazır olduğunu düşündüğümüz Japonya bile açık verdi. Aslında önlemlerin çoğu kişiseldir. Biz kişisel önlem alınması noktasında vatandaşımıza gerekli bilgiyi veririz. Vatandaşımızın da bu konuda bize yardımcı olması gerekli ama eğitime bile getiremiyoruz vatandaşı, afet sonrası ise ‘Neredesiniz?’ diye soruyor.” şeklinde konuştu.

Eğitim sırasında katılımcıların sorularını da yanıtlayan Recep Elmas ve Cem Sezgin, saldırılar sırasında görevliler tarafından kullanılan temiz hava tüpü ve A tipi koruyucu elbise hakkında da personeli bilgilendirdi.