Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenlendi. Milli Türk Talebe Birliği ile AİBÜ Nizam, Fikir, Kültür Topluluğu tarafından düzenlenen programa, Tarım ve Köy İşleri eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun, il müdürleri ve yöneticileri ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun, Mehmet Akif’i anlamanın, tarihi anlamak ve geleceği şekillendirmek olduğunu belirtti ve ufkumuzu aydınlatmaya çalışan büyüklerimizi gençlerimizin anlamaya çalışmasının kendisini mutlu ettiğini ifade ederek, programın hazırlanmasında emeği geçen gençleri tebrik etti.

Bolu Valisi İbrahim Özçimen ise, maddi ve manevi değerleri istismar edilen ve çalınan  ülkelerin dünyasında Mehmet Akif’in şiirine, ilahilerine, fikriyatına yüz yıl öncesinden daha fazla ihtiyaç olduğunu söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından Tarım ve Köy İşleri eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü moderatörlüğünde ‘Mehmet Akif’i Anmak ve Anlamak’ konulu panel düzenlendi. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, panelde yaptığı konuşmada, öğrenci ve öğretmen Mehmet Akif’i anlatarak, “Öğrencilerle güzel bir diyalog kurar, öğrencilerinin sadece hocası olmamıştır aynı zamanda ‘mürşidi ve mürebbi’sidir. Onun derdi ideal adamı yetiştirmektir.   Bilginin harekete geçirici gücü olan azmi ortaya koyarken tevekkülü de azme yoldaş görmektedir. Öğretmenin ve öğrencinin standartlarının dışındadır, farklı bir öğretmendir. İslami bilimleri çok iyi bilmektedir. Çok yönlü ve halkın içinde bir eğiticidir. Kur’an-ı Kerim’in tefsirini yazacak kadar alimdir, aynı zamanda Kurtuluş Savaşı’nda halkı harekete geçiren bir hatiptir.” diye konuştu.

‘İnsanların İlimden Uzaklaşmasını Eleştirirdi.’

Erdem, Mehmet Akif’in bir ülkenin ancak eğitimle kalkınacağına inandığını vurgulayarak, “İslam’ı çok iyi bilir. İslam topluluklarının geri kalmışlıklarını aşmak için uğraşır.  Müslümanlığın içine konulan hurafelerle insanların içine kapanışına, insanların ilimden uzaklaşmasına hayretle bakar ve her yerde bunu eleştirir. Batıdan ilmi geçmişte olduğu gibi almamız gerektiğini savunur. Bugün de böyle değil mi? İslam ülkelerinde ya iç savaşlar ya da çok kapalı bir yaşam var ama üretimi dünyayla yarışacak, Kur’an-ı Kerim’in işaret ettiği pek çok ilme yönelik işareti görmeyen topluluklar, Akif’in eleştirdiği en büyük konulardan biridir.” şeklinde konuştu.

Panelde yaptığı konuşmada, ‘okur’ Mehmet Akif’e değinen Tarım ve Köy İşleri eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü ise, Mehmet Akif’in kütüphanesini anlatarak, “Duvarları kitaplarla örülmüş, okunmamış tek bir kitap bile olmayan bir kütüphane. Ne kadar önemli. Bu kitaplar sadece bir defa okunmuşta değiller çünkü Mehmet Akif bir kitabı 4 defa okumazsa ‘Okudum.’ demezmiş.  Aynı zamanda çok hızlı okurmuş. İlkini genel bir kanaat için, ikincisini anlamak, üçüncüsünü eleştirmek için okurmuş. En son ise fark etmediği bir şey varsa bunu aramak için okurmuş. Hem kitap hem yazar seçermiş. Okurken eğer kendi konusunun çok dışındaysa konuyu iyi bilen bir kişinin nezaretinde okurmuş.” dedi.

Zulmedilmiş İnsanlığın Şairi Mehmet Akif

Uzun yıllar Mehmet Akif’in eserleri ile ilgili çalışmalar yapan Yazar Mehmet Çetin ise, Akif’i doğru anlamanın ve anmanın önemine değindiği konuşmasında, Akif’i büyük ve çok yönlü bir değer olarak niteledi. Çetin, bugün içinde yaşadığımız şartlardan dolayı Akif’i her zamankinden daha fazla anlamaya ihtiyacımız olduğuna dikkati çekerek, “Mehmet Akif’i anlamak, Türk dünyasını, Balkanları, Orta Doğu’yu, Afrika’yı, Asya’yı ve Batıyı anlama çabası olmalıdır. Her türlü sömürüyü, işgali, yıkıcılığı, yok ediciliği, bunların gerisindeki politikaları anlamak; hür iradeyi, direniş ve mücadeleyi, adalet ve dayanışmayı tesis etme ideali olmalıdır.” diye konuştu. Mehmet Akif’in sadece Türkiye’nin değil aynı zamanda Asya’nın, Avrupa’nın, Orta Doğu’nun ve Balkanların şairi olduğunu ifade eden Çetin, “Akif, gözden kaçırılmış, ezilmiş, zulmedilmiş insanlığın şairidir.” dedi.

Panelin sonunda katılımcılara çiçek ve plaket takdim edildi. İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Mehmet Akif Ersoy’un şiirleri okundu.