Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ), Bolu Valiliği ve Bolu Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen ‘4. Uluslararası Bolu Halk Kültürü ve Köroğlu Sempozyumu’, 26-27 Ekim tarihleri arasında AİBÜ Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Efsanevi halk kahramanı Köroğlu’nu Bolu ile bütünleştirmek ve Türk dünyası ile sosyal, kültürel ve siyasi birliktelik sağlamak amacıyla düzenlenen sempozyumda; Abant İzzet Baysal Üniversitesi başta olmak üzere 12 ülkenin akademisyenlerince 22’si yabancı 79 bildiri sunuldu.

Sempozyumun açılışına, Bolu Vali Vekili Mustafa Kemal Keskin, Azerbaycan Milli Meclisi milletvekili Ganire Paşayeva, Garnizon Komutan Vekili Albay Sami Taşabat, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bahar ve İzzet Baysal Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baysal ile il müdürleri ve 12 ülkenin akademisyenleri  katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardındın sempozyumun açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bahar, Köroğlu'nun Bolu için önemine işaret ederek, “Köroğlu, Bolu için bir markadır. Köroğlu’nun yaşadığı coğrafya olarak kabul edilen şehrimizde, Köroğlu Destanı aynı zamanda şehir kültürümüzde ve folklorümüzde önemli bir yer tutmaktadır.” dedi.

Sempozyuma katılan tüm akademisyenler adına bir konuşma yapan Halkbilimci Prof. Dr. Saim Sakaoğlu ise, Köroğlu ile ilgili bir araştırma merkezi kurulması ve bibliyografyanın oluşturulması gerektiğini belirterek, sempozyumun bu hedefe katkı sağlayacağını ifade etti.

“Köroğlu bizim ortak değerimizdir.”

Köroğlu’nu konu alan bu sempozyumda olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Azerbaycan Milli Meclisi milletvekili ve aynı zamanda Azerbaycan-Türkiye Parlementolararası Dostluk Grubu Üyesi  Ganire Paşayeva ise, “Azerbaycan, Türkiye ve Kırgızistan gibi Türki Cumhuriyetlerde tarih ve kültür gibi kahramanlarımız da ortaktır. Dede Korkut, Köroğlu gibi değerlerimiz bizi birleştiren değerlerdir.” dedi.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise yaptığı konuşmada, Köroğlu sempozyumu ve festivalinin Bolu için çok önemli olduğunu ifade ederek, “Şehrimizi marka haline getirme hedefiyle bu sempozyum ve festivalleri sürekli gerçekleştireceğiz. Bu vesile ile de Türk dünyasıyla köprüler oluşturacağız. Bu anlamda üniversitemizin katkısına çok teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Vali Vekili Mustafa Kemal Keskin de, Köroğlu’nun yalnızca Türk bilim insanları değil aynı zamanda yabancı bilim insanları tarafından ele alınmaya başlandığını belirterek, “Köroğlu; şairliği, ozanlığı, haklının ve mazlumun yanında olması ve yiğitliği ile insanlığın dimağında muhafaza edilmiştir. Sadece Anadolu’da değil tüm Türk Cumhuriyetlerinde destan kahramanı Köroğlu’nun tarihi kişiliğini, festival ve sempozyumlar ile yeni kuşakların daha yakından tanınmasına çaba göstermek, hepimizin başta gelen görevi olmalıdır.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bolu Belediyesi Ressam Mehmet Yücetürk Sanat Merkezi Türk Halk Müziği Topluluğu tarafından "Bolu Türküleri" konseri düzenlendi. Konserin ardından da Köroğlu konulu heykel ve resim yarışmasında dereceye giren sanatçılara ve öğrencilere ödülleri takdim edilerek eserlerin yer aldığı sergi salonu gezildi.

Sempozyumda, Abant İzzet Baysal Üniversitesi başta olmak üzere Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Makedonya, Dağıstan, Kosova, Mısır, Başkurdistan, Irak, Gürcistan ve Bulgaristan'dan katılan akademisyenler tarafından, halk kahramanı Köroğlu hakkında, 22’si yabancı 79 bildiri sunuldu.