Bolu Valiliği, Bolu Belediyesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi(AİBÜ), Bolu Ticaret ve Sanayi Odası ve Avrasya Yazarlar Birliği’nin işbirliği ile 26-29 Ekim tarihleri arasında ‘Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali’ ve ‘4.Uluslararası Bolu Halk Kültürü ve Köroğlu Sempozyumu’ düzenlenecek. Geniş çaplı organizasyon hakkında bilgi vermek amacıyla Türkmenistan, Özbekistan ve Kazakistan büyükelçileri ile Kırgızistan ve Özbekistan büyükelçi müsteşarları ve Azerbaycan Kültür Ateşesi’nin katıldığı bir basın toplantısı düzenlendi.  Toplantıya ayrıca Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Ak Parti Bolu milletvekilleri Ali Ercoşkun ve Fehmi Küpçü, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun ile Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Sultan Raev ile belediye başkanları ve sivil toplum örgütlerinin başkanları ve temsilcileri katıldı.

Gazelle Otel’de düzenlenen toplantıda Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Köroğlu’nun Bolu ve Türk dünyası için önemine dikkat çektiği konuşması kapsamında festival hedefleri hakkında bilgi vererek, “Bolu Köroğlu’yla özdeşleşecek, marka kent haline gelecektir. Türk dünyasıyla sosyal, kültürel, ekonomik ilişkiler kurmaya vesile olan bir yapı oluşturmak istiyoruz. Köroğlu’nun yaşadığı diğer şehirlerle kardeş şehirler olarak birlik ve bütünlük sağlamak istiyoruz.” dedi.

‘AİBÜ’nün Düzenlediği Sempozyumlar, Festivale Büyük Katkı Sağladı’

AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun ise, Bolu’nun doğal güzelliklerinden sanayisine üniversitesinden tarihine kadar pek çok özelliğini sıralayarak, “Türk dünyası olarak Köroğlu’na sahip çıkmak Bolu için büyük bir onur ve gurur kaynağıdır. Biz de üniversite olarak böyle bir festival kapsamında sempozyum düzenleyerek etkin bir rol almış olacağız. Festivalde de pek çok etkinlik olacak. Ben de Başkan Alaaddin Yılmaz gibi bu yıl ilki düzenlenecek festivalin gelenekselleşmesini temenni ediyorum.” diye konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin ise, festival kapsamında Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin koordinasyonunda 3 gün sürecek sempozyumu çok önemsediğini vurgulayarak, daha önce AİBÜ bünyesinde yapılan Köroğlu sempozyumlarının ‘Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali’nin düzenlenmesine çok önemli katkı sağladığını söyledi.

Azerbaycan Kültür Ateşesi Nadir Caferov, Türk dünyasında da bir kahraman olarak nitelenen ve adına besteler yapılıp heykelleri dikilen Köroğlu’nun bizleri birleştirdiğinin altını çizerek, festivalde emeği geçenlere teşekkür etti.

Toplantıda, Kazakistan Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Özbekistan Büyükelçisi Ülfet Kadirov, Türkmenistan Büyükelçisi Ata Serdarov, Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Sultan Raev ile Bolu Valisi İbrahim Özçimen ve Bolu milletvekilleri Fehmi Küpçü ve Ali Ercoşkun da konuşma yaptılar.

Bolu Belediyesi tarafından Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin katkılarıyla Türk dünyasının ortak kahramanı Köroğlu adına 26-29 Ekim 2013 tarihleri arasında ‘Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali’ düzenlenecek. Festivale Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan başta olmak üzere Köroğlu destanının anlatıldığı ülkelerin bilim, sanat ve kültür insanları katılacak.